Nietypowe zastosowanie granitu. Kamień do wypieku pizzy.
W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy całe mnóstwo zaskakujących pozycji – dziś kolej na PIZZĘ. Trudno ustalić kto i kiedy wpadł na ten pomysł, nie do końca też wiadomo dlaczego akurat 9. luty został ustanowiony Międzynarodowym Dniem Pizzy, ale w sumie sam fakt dziwić nie powinien, bo to w końcu jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań świata
Oficjalnie podaje się, że istnieje około 50 rodzajów pizzy, w praktyce wariantów są setki w zależności od kraju, doboru składników i fantazji kucharza 😉
Co jest jednak niezmienne, to fakt, iż danie to musi być poddane obróbce termicznej – są kraje, w których ku naszemu zaskoczeniu smaży się pizzę na patelni, jednak tradycyjną formą przyrządzania jest wypiek.
W profesjonalnych pizzeriach wykorzystuje się piece, w których temperatura sięga nawet 500 stopni Celsjusza, jak więc osiągnąć zbliżony efekt w domowym zaciszu?
O walorach i mnogości zastosowań granitu pisaliśmy już niejednokrotnie – od wielu lat produkujemy granitowe blaty, parapety, schody czy bardziej wyszukane kamienne okładziny. Mało kto jednak wie, że granit jest świetnym pochłaniaczem ciepła, szybko się nagrzewa, a ciepło utrzymuje przez długi czas. Granit sprawia, że ciepło przekazywane jest równomiernie i właśnie dzięki tym właściwościom z powodzeniem wykorzystuje się go do pieczenia pizzy 😊 Używanie kamienia do wypieku pizzy umożliwia przygotowanie idealnego dania, niczym z włoskiej pizzerii.
Poniżej słów kilka o korzyściach stosowania kamieni granitowych do pizzy?
1. Szybki czas pieczenia
Dzięki temu, że kamień granitowy do pizzy nagrzewa się do wysokich temperatur, ciasto wypieka się błyskawicznie – najczęściej w 5 do 7 minut i jest przy tym idealnie chrupiące. To duża różnica w porównaniu do tradycyjnej blachy, gdzie dodatki często zdążą się lekko spalić, zanim ciasto będzie gotowe.
2. Równomierne rozprowadzanie ciepła
Kamienie równomiernie rozprowadzają ciepło na całej powierzchni ciasta oraz wchłaniają z niego wilgoć, co sprawia, że pizza jest chrupka od spodu, a nie przesuszona od góry.
3. Pizza nie przywiera do kamienia
Istotną kwestią jest również to, że pizza nie przywiera do kamienia. Dzięki temu, przy pomocy łopatki, łatwo jest ją ściągnąć.
4. Aromat pizzy jak z pizzerii
Wystarczy położyć pizzę na rozgrzany kamień, by od razu poczuć aromat pizzy jak z prawdziwej, włoskiej pizzerii. Ciasto bardzo szybko się „ścina”, zaczyna delikatnie rosnąć.
5. Kamień do pizzy można używać do innych wypieków
Kamień do pizzy nie musi być wcale akcesorium kupowanym dla kaprysu i wykorzystywanym raz na jakiś czas. Może posłużyć do wypieku innego pieczywa, np. bułek, bagietek i chleba. Ponadto na kamieniach granitowych można przygotowywać mięso, warzywa i jajka.
A czy są jakieś wady tego rozwiązania? Kamień do pizzy zajmuje sporo miejsca, waży też kilka kilogramów, dlatego trzeba znaleźć wygodną przestrzeń na jego przechowywanie. To jednak tak naprawdę jedyny ich mankament. Wypiek pizzy w domowym zaciszu to świetny sposób nie tylko na pyszny obiad czy kolację, lecz także na spędzenie czasu z rodziną i znajomymi.
Zainteresowanych zakupem tego nietypowego gadżetu kuchennego zapraszamy do naszego działy produkcji wyrobów z kamienia w Lesznie przy Kąkolewskiej 21. tel. 605 366 422.